Home
Instagram Pinterest Facebook Twitter


De betekenis van het bruidsboeket


De Traditie: 

Het bruidsboeket moet volgens de traditie door de bruidegom worden betaald en uitgezocht. 

6_Monica_Baas

Foto: Monica Baas Bloemwerk

De Betekenis van het bruidsboeket: 

Tegenwoordig gaan moderne bruiden gewoon mee naar de bloemist om een bruidsboeket te laten samenstellen dat perfect past bij hun trouwjurk. Een bruidegom die zonder zijn bruid het trouwboeket uitkiest, laat zich het liefst bijstaan door zijn moeder of toekomstige schoonmoeder. Ze laat tegen die tijd dan al weten hoe de bruid er op de huwelijksdag zal uitzien.


De Bruidsmeisjes: 

Er zijn voor de bruidsmeisjes boeketjes afgestemd op dat van de bruid. Van oorsprong was het bruidsboeket eigenlijk een kruidentuiltje. Dit was ook weer bedoeld was om boze geesten weg te houden bij de bruid....

Later werd het bruidsboeket als een symbool van vruchtbaarheid beschouwd.

De gewoonte van het bruidsboeket: 

In de Victoriaanse tijd was het de gewoonte om allerlei boodschappen in het bruidsboeket te verwerken: aan elke bloemsoort was immers een bepaalde betekenis verbonden. Lelies bijvoorbeeld staan voor puurheid, zuiverheid en onschuld. Vaak worden in een bruidsboeket vooral witte en groene tinten gebruikt. Wit is immers de kleur van de maagdelijkheid. Vroeger was ook oranjebloesem erg in trek, omdat deze bloem symbool staat voor voorspoed en vruchtbaarheid. Het dus erg leuk om de betekenis van bloemen te weten, voordat je een bruidsboeket uit kiest.
 

Foto: Bloemart

Het huwelijksfeest: 


Tegenwoordig laten de bruiden hun bruidsboeket drogen en wordt het bewaard als herinnering aan hun trouwdag. Als het bruidsboeket niet wordt bewaard, dan kan de bruid het op het eind van het huwelijksfeest achter zich gooien naar een groepje vrijgezelle vriendinnen. De dame die dan het bruidsboeket weet te vangen, zou de volgende zijn die gaat trouwen. De oorsprong hiervan stamt uit de middeleeuwen, toen de gasten het bruidspaar na het huwelijksfeest tot aan hun huis volgden. Onderweg probeerden zij een stukje van de kledij van het koppel te stelen, om hen zo geluk te brengen. Om de aangeschoten feestvierders af te leiden en te kunnen ontsnappen, gooide de bruid tijdens de achtervolging iets achter zich.